La ciutat

La ciutat

divendres, 6 d’abril del 2018

Curiós i preocupant...


Castell de Cabres, no només és el municipi castellonenc en menys habitants, també és el poble més menut de tot el País Valencià. Situat entre els termes de la Tinença i de Morella, a 123 quilòmetres de la capital el seu cens poblacional oscil·la entre els 22 que hi vivien l'any 2000 i els 17 que trobem a la fi del 2017.

Tot i ser poquets, 10 hòmens i 7 dones, sembla ser un poble molt actiu culturalment parlant, ja que per intercessió de la Diputació Provincial, per aplicació del programa repoblem, mitjançant l'àrea de benestar social, o tal vegada gràcies a l'actuació del diputat de medi natural o quasi amb total seguretat a l'interés del vicepresident primer i diputat de cultura, el senyor Vicent Sales, aquest municipi compta des del passat més de setembre d'un espai habilitat per l'ajuntament a manera de petita biblioteca per a l'ús dels veïns del poble.

Fa pocs mesos, un dels habitants del poble va tenir l'ocurrència de marcar-se un repte, una proposta, que va ser molt ben acollida primer per l'ajuntament i que també després va ser sostinguda per la diputació, la d'aconseguir 100 llibres per habitant, el que suposaria omplir les prestatgeries amb 1700 volums.

Roberto crec que és el nom de l'impulsor, va aportar els primers exemplars de la seua pròpia biblioteca privada, i prompte van seguir-lo altres veïns del poble, de manera que sembla a hores d'ara que la nova sala de lectura de Castell de Cabres és una realitat, amb ja una ampla varietat de llibres de temàtiques i gèneres per tractar de satisfer els gustos dels lectors.

Si analitzem el cens poblacional del poble, podem comprovar com dels 17 habitants censats, no hi ha cap xiquet ni jove, més encara no hi ha cap habitant menor de 20 anys, i que l'escola va haver de tancar fa ja més de 50 anys, de manera que els pocs xiquets que hi havia allà a la dècada dels 70 del segle passat havien de fer més de 30 quilòmetres per anar a classe a Morella, la qual cosa va desembocar en l'abandonament del poble de les famílies amb xiquets en edat escolar.

Malgrat aquesta situació que pot considerar-se normal en aquests temps i en un poble tan aïllat i de condicions de vida tan dures com aquell, resulta curiosa, molt curiosa, fins i tot pot arribar a ser incomprensible, la campanya "#100LlibresPerXiquet" que la Diputació ha llançat, ubicant un contenidor al "hall" del mateix Palau Provincial de la plaça de les Aules, perquè qualsevol persona puga fer donació, puja ajudar a omplir la biblioteca del poble, de llibres per als xiquets.

Sé que a la sala de lectura de Castell de Cabres ja tenen una bona quantitat de material entre llibres, pel·lícules i discs. Sé que estan oberts a noves donacions i que aquestes es poden fer arribar al mateix ajuntament del poble.

Malgrat tot açò, a hores d''ara és per mi tota una incògnita saber si realment la vintena de llibres infantils que jo, la vesprada d'ahir vaig introduir al contenidor de la Diputació, destinats en teoria als xiquets "fantasma" de Castell de Cabres, aniran finalment a parar a aquella sala de lectura, i qui els llegirà.

Puc fins i tot pensar que com la sala de lectura està també disponible pels visitants de la localitat, algun xiquet o xiqueta puga pegar-li una ullada a algun d'aquests llibres, tot i que cal ser molt optimista per a pensar que si alguna família es desplaça a aquella localitat per visitar-la, acabe passant unes hores a la sala de lectura...

Incògnites?, curiositats?, preocupació?... el projecte estratègic Repoblem, que tracta de posar a disposició dels pobles diferents recursos i accions, en aquesta intervenció, estareu d'acord amb mi, no sembla gens clara o si més no poc explicada...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada