La ciutat

La ciutat

dissabte, 4 de novembre del 2017

Guanyar-se "els fesols"...




El sou o salari és el pagament que rep un treballador/a o assalariat/ada per la seua feina. Aquest pot ser en espècies o en diners, la forma més habitual hui en dia. És de justícia que tot treballador tinga dret a un sou digne.

Qualsevol ciutadà que és elegit per ocupar el càrrec de regidor o alcalde del seu municipi, passa directament a ser "un treballador" de l'administració municipal mentre mantinga aquesta situació i, per tant, té dret a percebre un sou pel seu treball que, ha d'estar en funció del temps que li dedique.

En contraposició i, ja que percep diners públics, també ha de ser pública la seua agenda. Tots aquells que contribueixen al seu sou han de ser coneixedors del seu treball, a què dedica el seu temps mentre està al servei dels veïns.

Per això, i crec que des dels inicis de l'any 2014 en què va entrar en funcionament la llei 27/2013 de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, coneguda popularment com a Llei de la Reforma Local, queda regulat el règim de dedicació i retribució als membre de les corporacions locals en funció de la seua dedicació, siga exclussiva, parcial o per assistències.

En el cas de l'ajuntament de Castelló, com és sabut format per 26 regidors i l'alcaldessa, només 9 tenen dedicació exclusiva, 6 del PSOE i 3 de Compromís, oscil·lant els seus sous, d'acord amb la categoria de la ciutat, entre 47.580,64 i 41463,96 euros anuals, en funció del càrrec ocupat.

La resta de regidors, inclosa l'alcaldessa que té un sou de 52.867,38, fins al nombre de 25, tenen una dedicació parcial, oscil·lant les seues percepcions entre els 14.118,60 i els 31.097,97 euros anuals, havent-hi dues regidores  sense sou assignat, rebent només compensacions per assistències, ja siguen plens, juntes de govern, comissions o patronats, oscil·lant aquestes entre els 276 i 83 euros per sessió.

Podeu trobar tota aquesta informació que, com no pot ser d'altra manera, és pública al següent enllaç: SOUS CORPORACIÓ MUNICIPAL

I si hui porte ací aquesta qüestió és perquè des de fa uns mesos, al web de l'ajuntament qualsevol ciutadà pot veure a què dediquen el seu temps, alcaldessa i regidors, podent seguir l'agenda diària de tots ells.

Això és el que va anunciar-se quan va fer-se accessible l'agenda de treball, però la sorpresa és que, si accedim a aquesta informació, podeu fer-ho si ús ve de gust punxant sobre l'enllac: AGENDA  ens trobem que, dels 27 regidors que conformen la corporació, exceptuant les dues regidores que només cobren per assistències, dels 25 que "tenen assignat un sou municipal", tan sols podem conéixer l'agenda diària dels representants del PSOE, Compromís, CsM i Ciutadans.

I jo em pregunte: què passa amb els regidors del PP, que, si exceptuem el cas d'una regidora que només cobra per assistències, els altres 7 no fan les seues agendes de dedicació de temps municipal publiques?

No sé el motiu però el fet dóna per malpensar. On està la transparència de la seua dedicació al seu poble? Per què no volen que sapiguem el que "es develen" per què des de l'oposició treballen per la ciutat?

És possible que li dediquen moltes hores a la feina municipal, estic segur que "es guanyen" els fesols ben guanyats, però poc costaria el saber que fan i quan ho fan. Així s'acompliria el tant emprat a Castelló "quan més clar, més amics".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada