La ciutat

La ciutat

dimarts, 7 de novembre del 2017

Cases regionals i festa.




Per definició una casa regional és una institució que integra als procedents d'una regió o país en una ciutat ubicada en un espai geogràfic diferent del de l'origen d'aquells. Fruit dels corrents migratoris registrats a l'estat espanyol a partir de la meitat del segle XIX, van propiciar, primer l'aparició i de seguida el creixement d'aquests centres.

La seua finalitat inicial era molt clara a la vegada que ampla. Per un costat facilitar al nouvingut una acollida quasi familiar en un mitjà que li era estrany, una ajuda per tot allò que necessitava, a la vegada que trobar un ambient on combatre la nostàlgia de la terra d'origen.

Però tot evoluciona i amb el pas del temps i el progrés les distàncies s'acurten i ara, en ple segle XXI el de la tecnologia i les connexions ràpides, aquelles finalitats inicials sembla s'han superat i les cases regionals s'han convertit en molts casos en ambaixadores no oficials de la cultura, gastronomia i tradicions de terres més o menys llunyanes en territoris diferents. Fins i tot els fills i filles d'aquells nouvinguts, nascuts en terra d'acollida, es consideren hereus I socis d'aquelles entitats.

De manera que el concepte ample de cultura adoptat per les Cases Regionals està en connexió amb la convivència, d'identitat i sobretot de la recerca de reconeixement, intentant multiplicar els seus vincles institucionals i adoptant, en múltiples ocasions, un caire d'autoreconeixement col·lectiu.

Tal vegada per això, i des de l'any 2009, existeix a Castelló la Federació de Centres i Cases Regionals d'Espanya que, en l'actualitat agrupa a 6 cases regionals, amb la finalitat conjunta d'unir criteris, promoure activitats conjuntes, enriquir-se mútuament, aprofitar les diferents seus o potenciar contactes i vies de col·laboració en diferents camps.

Són molts els anys en què Aragonesos, Andalusos, Castellans-Manxegos, Gallecs, Asturians i Murcians estan presents entre nosaltres, i moltes les activitats per ells impulsades.

A l'àmbit fester de la Magdalena, amb el pas dels anys, les Cases Regionals s'han anat fent un forat dins el Programa Oficial i, a les manifestacions folklòriques de desfilades, ofrenes, balls, músiques i danses, fa un bon grapat d'anys van unir-se les gastronòmiques.

De totes elles, tal vegada el "Mesó Asturià", amb més de 20 anys de tradició, fora la més popular. Tots i totes les persones de la ciutat hem passat en alguna edició per l'envelat de la plaça de Tetuan i hem gaudit de la seua popular gastronomia.

Tanmateix unes noves bases reguladores de licitació de mesons, un nou procediment d'adjudicació, va deixar a les darreres festes, fora al centre asturià, amb el consegüent malestar entre els castellonencs-asturians.

Però hi ha un refrany que diu: "En aquesta vida, tot té solució menys morir-se" i, ara, després de l'èxit aconseguit el passat setembre amb l'edició de la "I Fira de Cases Regionals de Castelló", idea de la regidoria de Cultura per ressaltar el caràcter de Castelló com a ciutat integradora i acollidora, el Consell Rector del Patronat Municipal de Festes ha aprovat habilitar un espai, a la plaça del Pou Gumbau, per a les cases regionals en la setmana de les festes magdaleneres del 2018, convidant a sumar-se i fer-lo seu a les 6 entitats amb representació a la ciutat.
 
Una molt bona iniciativa on, cadascun d'aquells col·lectius podrà posar en valor la singularitat dels seus territoris. Un espai de germanor on cap centre regional podrà sentir-se discriminat i on tot el veïnat podrà gaudir de festa variada en un espai comú. Esperem que les Cases Regionals estiguen a l'altura de les expectatives i siga tot un èxit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada