La ciutat

La ciutat

dimarts, 12 de setembre del 2017

I ara què?



 Tot i que està més que demostrat que la seua implantació allà on ja funciona des de fa més o menys temps, constitueix una millora mediambiental considerable, el sistema de recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus sòlids urbans, no va ser fins a començament d'aquest any 2017 quan, i de manera experimental, com a projecte pilot, va posar-se en marxa en tres zones de la nostra ciutat: al centre, al districte nord i a l'oest, mitjançant tres sistemes diferents, amb contenidors de volum reduït, de 240 litres, de càrrega posterior de 1000 litres i de càrrega lateral, 2400 litres, respectivament.

Va ser el gener del 2017 quan un total de 56 contenidors marrons van "escampar-se" per la ciutat, aprofitant les ubicacions dels contenidors existents en el marc del projecte pilot per, amb una durada inicial de 9 mesos, avaluar la resposta ciutadana a la recollida selectiva de restes de menjars, com carns, peix, closques, fruita, verdura o aliments caducats, a més a més de les restes de café o infusions.

A la vegada i per conscienciar als veïns d'aquestes tres zones, aproximadament uns 7.700, van repartir-se per part de l'empresa concessionària Reciplasa, a les tinences d'alcaldia afectades, i de manera totalment gratuïta, 2.200 poalets per a l'ús domiciliari.

Aquells veïns que, com jo, ens preocupa i molt la quantitat de "basura" que a la ciutat generem i que ja fèiem ús dels contenidors de cartó, paper, plàstics i vidre, tot i no disposar d'un contenidor "marró" a tocar de casa, tampoc massa lluny, vam recollir "el poalet" i vam començar a separar també les restes orgàniques i, amb una mica d'esforç, acostar les bosses al punt de recollida més proper.

Així va ser fins a arribar l'estiu en què per desplaçar-nos fora de la ciutat vam haver de canviar l'hàbit. Ara, en tornar a casa, des del primer dia, vam reprendre el costum de seguir separant. En pocs dies, el poalet va tornar a ser ple i, vaig tornar a desplaçar-me fins al punt de recollida més proper, on des de l'inici d'any dipositava les bosses, però la sorpresa va ser que, aquell i els altres 9 contenidors que hi havia en l'espai comprés entre els carrers Sant Roc, Bernat Artola, Alcalde Tàrrega i Ros d'Ursinos, havien desaparegut, no quedant-me més remei que haver de dipositar "la bossa" al contenidor verd, al general, amb la frustració primer per la separació, després pel desplaçament innecessari i finalment per no haver servit de res l'esforç.

Entenc que era "un projecte", que aquest tenia un pressupost, 107.000 euros, unes etapes: selecció de punts d'implantació, campanya de sensibilització, període de recollida, seguiment, estudi i divulgació de resultats..., que han passat els 6 mesos "del servei" i que ara cal comprovar el funcionament i estudiar i validar resultats, però si ha costat que el veïnat s'acostume, ara, que de sobte tot s'acabe, encara que potser siga una situació passatgera,suposa un pas enrere, un fer per un desfer, una sense raó.

I jo em pregunte, i ara què?, tornem a "no separar"? es tornaran a ficar? quan?.Si va avisar-se de la seua col·locació com no s'ha avisat de la recollida?  Senyora presidenta de Reciplasa, senyor regidor d'Ordenació del Territori, alguna cosa no han fet bé, no els hi sembla?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada