La ciutat

La ciutat

divendres, 8 de setembre del 2017

El 8 de setembre.

 Hui és huit de setembre, dia 251 de l'any i a 114 dies de dir-li adéu definitiu. Una data com qualsevol altra però amb un especial significat per la nostra ciutat, pel nostre poble. Tot just hui, el dia "6 dels idus de setembre de 1251", data que reduïda al calendari ara vigent equival al 8, va ser quan a la ciutat de Lleida, conta la història que el rei Jaume I, va estendre un document mitjançant el qual autoritzava al seu élloctinent al Regne de València, Ximén Pérez d'Arenós, a traslladar la vila de Castelló des del seu lloc primitiu a la Plana.

El fet, que es considera de la fundació de la ciutat, és el que recordem en la celebració de les Festes de la Magdalena, doncs la memòria tradicional situa l'execució del trasllat en la Quaresma immediata posterior de l'any següent.

És veritat que ja 12 anys abans, en 1239, va haver-hi un intent de fundació d'un nou poble mitjançant una carta pobla atorgada a qui fou el primer senyor feudal de Castelló, Nuño Sancho, senyor del Rosselló. Tot i això no va arribar a materialitzar-se.

Sembla que Jaume I va atorgar confiança a la nova ciutat perquè exercira un paper fonamental de capitania en aquestes terres, de manera que el nou Castelló va assumir des del segle XIV un rol de capitalitat que mai ha tornat ja a abandonar.

Amb el pas dels segles la ciutat va anar creixent i hui, el 2017, 766 anys després d'aquell fet inicial, la ciutat presenta un aspecte on difícilment s'aprecien les traces dels diferents recintes emmurallats, muralles que delimitades i aixecades un segle després de la seua fundació, van haver de ser ampliades en diferents ocasions, ja que els ravals que creixien fora del primer, segon i fins i tot tercer recinte així ho aconsellaven, fins que a les darreries del segle XVIII, amb el darrer enderroc van establir-se les bases urbanístiques del que havia de ser la ciutat futura, l'actual, una ciutat oberta, lluminosa, ampla i plana.

Així que, cada any, també aquest, arribats a les primeries de setembre recordem la concessió, i l'ajuntament fidel al significat de la data, programa tota una sèrie d'actes que volen anar més enllà del record d'un antic episodi històric. Uns actes que busquen al mateix temps que fer festa una reflexió envers el passat com a experiència i cap al futur amb il·lusió.

766 anys després d'aquell document s'ha de tornar a fer palesa la capacitat de desenvolupament de tot un poble, amb el record dels esdeveniments viscuts i sempre amb l'estima al progrés, al treball i tenint la llibertat com a senyera.

A l'Agenda Cultural de Castelló, editada per l'ajuntament, que podeu consultar en paper o via web en aquest enllaç ACCS trobareu una variada programació amb xarrades, teatre i exposicions que el nostre ajuntament organitza per a celebrar la fundació entre hui 8 de setembre i el dijous 28.

20 dies on a través de diferents espais: menador, teatre principal, teatre del raval o sala Sant Miquel podrem gaudir de reconeixements, conferències, peces teatrals i festa, que, sens dubte, constituiran una bona oportunitat per crear-nos una visió panoràmica del que hem sigut, som i serem. Faig vots perquè així siga almenys 766 anys més...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada