La ciutat

La ciutat

dijous, 20 de juliol del 2017

No m'agrada.

Constate que la societat castellonenca està més que dividida pel que respecta a la situació actual del monument a les víctimes de la violència, antiga creu dels caiguts, ubicada com és ben sabut, al parc d'En Ribalta.

Entenc a aquells que defensen el monument i la seua ubicació com a record d'un temps passat i que, ara dedicat a tots aquells que moriren víctimes d'una violència descontrolada, desafia el pas del temps com a testimoni mut i record d'allò que no ha de tornar a passar.

Entenc que, és possible que al darrera d'aquest record, s'amaguen velles actituds en alguna part de la població i sota el paraigua de "víctimes de violència" continuen veient en el monument un homenatge a aquells que per molts anys van ser considerats "caidos por Diós i por España". Allà ells si han quedat ancorats en el temps.

Entenc també a tots aquells que volen que desaparega del Parc, tant a aquells que volen la seua desaparició, per oblidar per sempre més l'ofensa que va suposar "per caure en el bàndol dels perdedors", com aquells que volen la seua desaparició simplement perquè el consideren "un afegit" al parc, siga el monument dedicat a qui siga.

Entenc, en definitiva que, com deia al principi la societat castellonenca estiga dividida, però el que no entendré mai és que, amagats en la foscor de la nit, uns o altres, de tant en tant, generalment en dates assenyalades, atempten contra el monument, fent-lo diana de les seues "ires".

I justament açò és el que ha tornat a passar. Despús-ahir va ser 18 de juliol, data inicial de l'anomenat "alçament nacional", cop d'estat que va portar a la nació a la darrera guerra civil fa més de 80 anys. Una data per a la història i la polèmica.

Ho van poder veure tots aquells que ahir passaven o passejaven pels voltants del parc; el frontal del darrera de la creu va ser embrutat amb una grossa pintada antifeixista, amb la frase: "fora símbols feixistes" acompanyat del dibuix de la falç i el martell, símbol comunista.


El debat està obert fa molt de temps, i des de l'ajuntament va buscar-se l'assessorament del Comité d'experts per la retirada de vestigis de la guerra civil i la dictadura, organisme depenent de la Conselleria de Justícia que sembla va emetre un dictamen amb la recomanació de retirar el monument del parc, però a la vegada conservar-lo, traslladant-lo a algun altre espai de la ciutat.

He sentit dir que s'està barallant la possibilitat del seu trasllat al cementiri de Sant Josep. Tot i que "La Asociación Española de Abogados Cristianos" insta a l'alcaldessa a ignorar aquell informe per considerar és del tot il·legal, em sembla que el trasllat i el lloc seria el més adient.

De segur que si aquest trasllat ja s'hi haguera produït, el monument no haguera patit una nova agressió. No m'agraden "les pintades" en espais ni públics ni privats, i dubte molt que aquest trasllat, fet amb tot el respecte del món i a un lloc digne dins el cementiri municipal, tinga alguna cosa d'il·legal, a la vegada que no veig per cap lloc, en el possible trasllat, cap atac als sentiments religiosos dels castellonencs.

Cal donar-li solució al "problema de la creu dels caiguts", de tots els caiguts, perquè ningú torne a menysprear-lo, embrutant-lo. No, no m'agrada el que li han tornat a fer a aquest monument.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada