La ciutat

La ciutat

dimecres, 5 de juliol del 2017

No hauria de ser necessari...



La Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) és una llei en vigor, que va ser publicada el 23 de novembre de 1983, aprovada per les Corts de la Generalitat Valenciana, que regula els drets dels ciutadans a utilitzar el valencià i l'obligació de les institucions a fer que aquests drets es complisquen.

Han passat més de 33 anys i la manca d'una vertadera política de normalització lingüística, la falta de desplegaments reglamentaris directes, així com el delicat tema de l'ensenyament de la llengua pròpia i en la llengua pròpia, han fet que tot i ser la majoria dels valencians favorables a l'ús, la llei necessite nous objectius, amb propostes d'acció més incisives.

Tal vegada per això, per fer present i útil el valencià i dins el món socioeconòmic, un camp d'actuació que, malauradament, la llei i les polítiques que l'han desplegada han ignorat també durant molts anys, calen encara noves accions.

I d'una d'aquestes accions que, a hores d'ara no hauria de ser ja necessària, vull fer-me ressò jo hui en aquest blog. Concretament del directori Troballengua, web nascuda l'any 2015 en el qual els valencians podem trobar professionals i comerços amb els quals expressar-nos en valencià.

Un web creat amb l'objectiu de promoure l'ús del valencià en les relacions comercials, professionals i institucionals, per tal de prestigiar la llengua, recuperar la seua funcionalitat social i facilitar que siga, per defecte, la llengua habitual dels valencianoparlants. Segons els seus creadors, "una convivència basada en el respecte ha de facilitar que cada interlocutor parle la seua llengua, sense prejudicis per a ningú, siguen valencianoparlants o castellanoparlants."

A més a més, Troballengua té el propòsit de ser un lloc de trobada i de difusió de la nostra llengua i la nostra cultura; per això, ofereix informació espais naturals, gastronomia o festes dels pobles valencians.
A banda del web, també es troba present a les xarxes socials, com ara Facebook, Twitter i Instagram, on es publica informació sobre esdeveniments, iniciatives, etc., vinculats amb diversos aspectes de la nostra cultura.

Si trastegeu pel web TROBALLENGUA i comencem pel buscador, trobarem que avui en dia són 2.232 les empreses i professionals amb els quals puc parlar "com a casa", dels quals 274 pertanyen a la Castelló província i prop d'un centenar els comerços, òptiques, forns, farmàcies, ferreteries, serveis mèdics, centres educatius, llibreries, hotels o immobiliàries que hi ha adherits al directori a la capital, fent seu el logo "ací t'entenem".

Si voleu conéixer una mica més de l'esperit que mou aquesta iniciativa, ací teniu una entrevista amb el seu creador SABER MÉS

És trist però és la realitat i cal trencar amb la coneguda la tendència de la majoria dels valencianoparlants a evitar parlar la nostra pròpia llengua en situacions en què no estem segurs si el nostre interlocutor la coneix o no. Aquest directori i sobretot els comerços que hi participen han d'aconseguir que fugim de la por i aconseguir ser conscients que els valencianoparlants no estem sols a la vegada que situar la llengua com a vehicle natural de comunicació entre ciutadans de la mateixa terra.

Sona a obvi, sí, però malauradament, trenta anys després de la llei d'ús i ensenyament, no en podem gaudir encara d'aquesta normalització, de ser usuaris del nostre País, de la nostra cultura i de la nostra llengua, fent d'aquesta una llengua gran i útil, usant-la amb total naturalitat i no tan sols com a residual o festiva. Deixem d'amagar la nostra llengua, el valencià no pot ser una llengua per usar-la en la intimitat. El seu ús social ha de ser més extens. Continuem endavant...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada