La ciutat

La ciutat

divendres, 5 de maig del 2017

Ni usar, ni desmuntar...



No estava mal pensada la idea si aquesta haguera estat ben estudiada des dels inicis. Però malauradament, estem en un país "de pandereta" i el fracàs va ser dels que fan història. M'estic referint a l'anomenat "projecte castor".

Es tractava de crear un dipòsit estratègic artificial de gas natural aprofitant l'existència d'un antic jaciment petrolífer esgotat als anys 70, a una profunditat de 1.750 metres sota el mar, per injectar fins a 1.900 milions de metres cúbics de gas natural, provinent de la xarxa estatal de gasoductes.

Pensat i fet, amb unes despeses milionàries i sense tropessar en palles, a l'abril del 2012, tot just fa ara 5 anys, va injectar-se el primer gas i, al cap de pocs dies, va produir-se el primer terratrèmol, qualificat inicialment com "a normal". Tot i que les sismes van continuar al llarg del 2012 i 2013, al ser d'escassa magnitud, la injecció de gas va continuar.

Va ser l'u d'octubre del 2013 quan van saltar les alarmes, perquè un terratrèmol de magnitud 4,2 va fer reconéixer finalment a l'empresa que podia estar vinculat al projecte Castor. A partir d'aquell moment a instàncies de la Fiscalia de Castelló la Guàrdia Civil va vigilar el cessament de l'activitat.

Des d'aleshores la història és més que coneguda. L'empresa concessionària va cobrar 1.350 milions d'euros com indemnització, diners que el Govern Central va acordar hauríem d'assumir els consumidors de gas de l'estat en les factures dels 30 anys vinents.

"Bon bac i sense figa" diuen al meu raval quan tot ix malament. I si és veritat que es va actuar de manera imprudent, obviant estudis tan evidents com els sismològics, no és presentable que tots els involucrats, "les ments pensants" hagen cobrat i a la vegada se'ns estiga repercutint als consumidors a través de les factures un escàndol tan gran, sense que hi haja culpables polítics i tècnics de cap classe.

Però és que encara hi ha més. Ahir saltava la notícia, amb les instal·lacions hibernades, dimecres passat, el Govern Espanyol evitava de moment prendre la decisió del seu desmantellament i mitjançant un comunicat de premsa feia públic que: "la instal·lació de gas no podrà mai iniciar la seua operació, però serà a partir d'ara quan s'estudiarà que fer amb la infraestructura". En definitiva, el castor no tornarà a funcionar, ni usar ni desmuntar, i això que ja han passat 5 anys!!!

El fet de tenir-ho hivernat no és una solució que s'haja d'allargar temps i temps perquè ocasiona unes despeses altíssimes. S'ha de prendre la decisió i tallar la sagnia de despeses, que, s'afegeixen, no ho oblidem, als més de 97 milions d'euros que corresponen a aquest any dels més de 1.300 abonats per la indemnització.

I no tindrà culpa l'empresa Escal UGS propietària del projecte? Vet per on, el ministeri d'energia, el mateix que ara evita prendre la decisió de desmantellar les instal·lacions, sosté que no es podria haver esperat que, en el seu moment, amb la informació disponible i mitjançant els estudis fets amb metodologia estàndard, s'hagués pogut arribar a pensar que "era una temeritat" injectar gas en aquell forat, dit d'una altra manera, l'empresa mai podia saber que es produirien els terratrèmols.

No puc ni imaginar el que estaran pensant els ciutadans d'altres països que ens estan veient des de la distància, però de segur que res bo del nostre govern, dels nostres polítics, dels nostres tècnics i de les seues brillants idees.

Siga el que siga, el que està clar és que ara com ara, el magatzem ni s'usa, ni hi ha intenció d'usar-lo en un futur ni tampoc de desmantellar-lo tal com s'ha reclamat insistentment des de la societat civil de la zona. Aí senyor, quin forat!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada