La ciutat

La ciutat

diumenge, 14 de maig del 2017

Al maig... on vaig?



El maig va arribar tot just hui fa dues setmanes i la cultura a la nostra ciutat ha florit amb força. És veritat que hi ha moltes manifestacions culturals al nostre poble al llarg de tot l'any, però el maig és especial.

Només cal fullejar la "ACCS"," l'Agenda Cultural Castelló" editada pel nostre ajuntament en format paper o de manera electrònica mitjançant aquest enllaç: AGENDA per adonar-nos-en de manera visual, amb imatges, text explicatiu t i maquetació dinàmica de com a més a més de l'ajuntament, diferents entitats públiques o privades promouen diferents esdeveniments culturals, no havent-hi dia del més en què no hi haja "més d'una cosa" i, per tant, ens trobem amb el dilema d'haver de triar, això és bo, molt bo.

I és que, un poble sense cultura és un poble sense identitat, i un poble sense identitat és un poble manipulable. Per tant, és molt bo construir el nostre poble, construir el nostre estimat Castelló des de la cultura. I aquesta en sentit ample és la que se'ns ofereix durant tot l'any i ara, al maig més que mai.

Malauradament i en les darreres setmanes, per unes circumstàncies o unes altres, política i religió han estat dos "punts calents" en boca dels veïns, bo és que ara siga cultura i art qui prenga el relleu.

Un poble sense cultura és un poble fàcil de sotmetre, un poble sense cultura és un poble explotat i, si m'apureu, puc pensar que un poble culte, fins i tot és més fàcil de governar que un inculte, sempre que es faça amb la veritat per davant, la transparència, honradesa i honestedat que, vet per on, malgrat els crits de l'oposició, crec és com està fent-se des de l'equip de govern municipal.

Cal involucrar per tant a la ciutadania en la vida cultural del poble, i res millor que fent-ho proposant múltiples i diverses opcions. Si la primera setmana d'aquest mes van poder gaudir entre d'altres del cicle de cinema per fomentar els drets i llibertats, o de contacontes pels més menuts, van ser els actes de Lledó, de les festes patronals, el cap de setmana, els que van omplir la ciutat de cultura i tradició, amb el certamen literari, el pregonet o les serenates, mentre que en aquesta que ara acaba, segona setmana, les diferents entitats han omplit de contingut la casa de cultura o el menador, a més a més de l'explosió cultural que constitueix novament la 33 edició de la fira del llibre i 34 del Festival de Danses de l'Antiga Corona d'Aragó. Llibres, dansa, ball, música, concert, conferències... cultura!!!
 
La ciutat està a vessar de cultura popular però no caiguem en el tòpic, la cultura no són només els concerts, els documentals, els llibres, també ho és i molt el manteniment dels nostres signes d'identitat, i d'entre ells un de molt important, la llengua, per això, també en aquests dies de maig és un gran fet cultural l'aprovació per part del Consell de la Generalitat el decret que estableix que el valencià és la llengua pròpia de l'administració autonòmica i que, en la pràctica suposa que a més a més que les intervencions públiques que realitzen les autoritats i càrrecs oficials procuraran siguen en valencià, l'atenció al públic dels treballadors de les administracions s'hauran d'iniciar en valencià, així com les atencions telefòniques, notificacions i comunicacions als ciutadans.

Però tornem al principi, resten 15 dies de maig i novament fullejant l'agenda cultural castellonenca, torne a preguntar-me, al maig... on vaig? Doncs, nous concerts, conferències o projeccions cinematogràfiques omplen la setmana vinent, sense parlar de la gran manifestació del pròxim divendres, la nit de l'art, que de segur tornarà a traure al carrer rius de gent.
I així amb homenatges, cicles de l'ateneu, sentim els parcs, concerts al templet, Castelló a escena, tertúlies o la segona setmana cultural del Grau, arribarem a la fi d'aquest maig més clau de la cultura per la ciutat.

Animem-nos amics, triem, elegim, participem, gaudim de les múltiples activitats, explorem i desenvolupem el nostre esperit crític i així, també, serem una mica més lliures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada